cold turkey
Cold Turkey 07/2017
Gear acquisition syndrome is een verslaving die mij jarenlang heeft dwarsgezeten. Een bonte verzameling camera's heb ik na elkaar of tegelijkertijd in bezit gehad. Van de Nikon D90, Nikon Coolpix, Sony RX100, 2 en 4, Sony RX1,  Fujifilm X100T tot de Ricoh Grii. Daarnaast mijn Leica verzameling geüpgrade van de X1, X2, M9, M240, Q, MM typ 246 tot de huidige M10.
 
Werd ik er gelukkiger van, ja, tijdelijk zeker, was het leuk ja, vooral de voorbereidingen, het vergelijken, het besluiten en dan uiteindelijk het kopen. Maar schrikbarend om te zien dat je er toch weer snel op uitgekeken raakt, die nieuwe is ook wel mooi! Nee GAS is geen fijne verslaving. Net een drug die snel uitwerkt, waarna je weer sneller een nieuwe nodig hebt.
 
Eigenlijk is er altijd maar één basis geweest, de red dot van de Leica. De rangefinder past perfect bij mijn manier van fotograferen, straatfotografie. Een éénvoudige camera, waar alles nog handmatig mag, waardoor je veel intensiever met de compositie bezig bent.
 
Eind vorig jaar heb ik besloten af te bouwen, cold turkey te gaan, weg met al die camera's, alleen die waar ik gelukkig van word. Alles in de verkoop en de één na de andere camera verliet het pand. Met pijn in het hart, nee dat viel wel mee, geen band geen pijn. Korte metten maken met die camera's dat zou ik doen. Twee camera's zouden er overblijven de Leica M10 en de MM type 246. Echter nadat de M10 binnen kwam werd mij duidelijk dat de meerwaarde van de monochrome, de hoge ISO, er voor mij niet meer was. Ik heb de typ 246 files naast de conversie van kleur naar monochrome van de M10 gezet, geen overduidelijk verschil. De M10 is zo'n sublieme fijne camera, een genot om mee te fotograferen, met de grotere zoeker, ISO ring en de perfecte high ISO performance is deze camera voor mij af. Het zou gaan gebeuren, nog maar één camera. De MM 246 gaat er ook uit.
 
Vandaag was het zover, helemaal naar Groningen ging de camera. Deed dit dan pijn, een beetje wel, had hem kunnen houden, maar dan had hij stil gestaan, nu heeft hij een nieuw baasje en krijgt hij de aandacht die zo'n mooie camera verdiend. Ik ben cold turkey gegaan, van groot camera bezitter naar één camera, Ben ik nu afgekickt, blijft het hierbij?

Update: 11/2017
We zijn nu een half jaar verder, is het gelukt? Helaas niet helemaal, me weer laten verleiden tot de aanschaf van een Fujifilm X100F. Prettig af en toe wat minder waarde meenemen, iets lichter en het kleinere formaat glijdt wat gemakkelijker in je jaszak. Paar maanden later ging het weer fout, Leica kwam uit met de CL, een fujifilm killer. Probeerde mezelf nog te overtuigen deze niet aan te schaffen, mijn vrienden wisten al wel beter...... De X100F is geen competitie voor de CL. De Leica straalt klasse uit, voelt prettiger aan, is solider gebouwd en heeft voor mij een veel mooiere uitstraling. De CL kwam dus en de fujifilm weer snel de deur uit, dag dag, ik ga je niet missen. De CL is als mini M de perfecte aanvulling op de echte M, een mooi duo. Afkicken is niet helemaal gelukt, één ding is wel duidelijk geworden, voor mij alleen nog maar een red dot.
Update: 04/2019
Bijna 1,5 jaar verder is het wel weer eens leuk om een nieuwe update te maken. De beide Leica's, de M en de CL, zijn nog steeds de basis en tot tevredenheid in gebruik.  De M10 is vervangen door haar mooiere zusje de M10-P, zelfde output, maar met een oogverblindend mooie look, een geweldig stille sluiter en een praktische touchscreen. Geen spijt van, de vervanging meer dan waard.
De CL doet zijn werk wanneer ik lichter op reis bepakt wil zijn. Maar de compactheid van de CL is niet helemaal naar wens, de Ricoh GR is weer in huis teruggekeerd. Ik miste het compacte van de in mijn ogen outdated technologie van de Ricoh GR ii, zijn opvolger moet weer helemaal bij de tijd zijn. We gaan het meemaken.
Terug bij een trio, de M10-P als er echt gewerkt moet worden, de CL voor reizen met zijn telelens en de Ricoh GR iii voor concerten en het gemak. Dit zou kunnen werken, beide merken worden niet regelmatig vernieuwd, dat schept rust. Voor mijn gevoel heb ik het GAS nog redelijk onder controle, of anderen daar ook zo over denken??


Back to Top